Abstract | Činjenica je da su turizam i ugostiteljstvo ovisni o očuvanosti i dostupnosti resursa. Istovremeno postoji značajan potencijal da se smanje negativni učinci turizma i ugostiteljstva. Posljedično, nastojeći što uspješnije odgovoriti na aktualne izazove očuvanja resursa i biološke raznolikosti s jedne strane, kao i očuvanja kvalitete zdravlja i života općenito s druge strane, sve se više pozornosti pridaje održivom razvoju turizma. U skladu s tim, sve je češće i u literaturi i u praksi moguće naići i na takozvani „zero waste“ pristup. Ovaj diplomski rad ima za svrhu identificirati zero waste inicijative u turizmu i ugostiteljstvu i ukazati na potencijalne koristi od primjene takvih inicijativa u sklopu kružne ekonomije, kao i u međuovisnosti s održivim razvojem turizma. U doslovnom prijevodu nula otpada, zero waste se uobičajeno ne prevodi, nego se zadržava engleski naziv za ovaj koncept čija je primjena vrlo raznolika. U svakom slučaju, nastoji se minimizirati količina odbačenog otpada pomoću odgovorne proizvodnje i potrošnje. Za potrebe pisanja ovog rada, uz proučavanje dostupnih teorijskih spoznaja i sekundarnih podataka, provedeno je istraživanje o stavovima i navikama (potencijalnih) turista vezano za gospodarenje otpadom. Uz to, istraženo je koliko su ispitanici upoznati s pojmovima zero waste, održivi razvoj, gospodarenje otpadom, recikliranje i kružna ekonomija, kao i razina slaganja s tvrdnjama vezanim za gospodarenje otpadom i eventualni utjecaj zero waste incijativa na okoliš i osobni turistički doživljaj. S druge strane, intervju s nositeljima ponude omogućio je nova saznanja o poslovanju prema zero waste konceptu i utjecaju navedenog na ekonomsku održivost poslovanja u turizmu i ugostiteljstvu. Uvažavajući sve komponente održivog razvoja – ekološku, ekonomsku i društvenu, u ovom se radu, uz utjecaj zero waste inicijativa na okoliš, sagledava i utjecaj na ekonomičnost poslovanja i na doživljaj turista. |