Abstract | U ovom završnom radu istraživat će se sustav internog izvještavanja Terma Tuhelj, kroz sustav izvještavanja USALI, s ciljem sagledavanja kako poboljšati dnevno i mjesečno izvještavanje te implementirati izvještavanje o održivosti. S obzirom da se istraživanje vrši s aspekta menadžerskog računovodstva, u prvim poglavljima će se objasniti osnovni pojmovi menadžerskog računovodstva u hotelijerstvu, izvještavanja po segmentima, te izvještavanja o održivosti, također u hotelijerstvu. Korištena je metoda istraživanja usporedbom podataka s konkurentima- benchmarkingom, te uvrštavanjem podataka u USALI standard. S obzirom da benchmarking je cijeli proces pri kojem se uči, te osposobljava menadžere ispunjavanje učinkovitosti i postizanje konkurentske prednosti. Na temelju standarda izvještavanja nastoje se sistematizirati troškovi po troškovnim centrima kako su nastali. Standardi izvještavanja u hotelijerstvu biti će objašnjeni kroz poglavlje broj dva, a za početak će se objasniti općenito primjena i koncepcija izvještavanja po USALI standardima te zatim na razini profitnih centara, prihodnih centara, te troškovnih centara. Navedeni centri biti će popraćeni i tablicama s primjerima troškova,prihoda i profita iz poslovanja Terma Tuhelj, a u trećem poglavlju u izvještavanju po segmentu u Termama Tuhelj, ukratko će se prokomentirati osnovni podaci o Termama Tuhelj, poput veličine poslovanja, kategorizacije, broja zaposlenih i slično, a nakon toga sama organizacijska struktura, te postojeći sustav izvještavanja u Termama Tuhelj; prijedlozi za poboljšanje istog, te prijedlozi za izvještavanje o održivom poslovanju Terma Tuhelj. Održivo poslovanje ne odnosi se samo na okolišnu kategoriju već i na društvenu, te ekonomsku. Navedena tematika USALI standard trenutno je aktualna u Hrvatskoj, prvenstveno zbog potražnje hotelijerstva za jedinstvenim u svijetu načinom praćenja prihoda i troškova te alokacije istih. |
Study programme | Title: Business Administration in Tourism and Hospitality Management; moduls: Entrepreneurship in Tourism and Hospitality, Tourism Management, Hospitality Management, International Tourism and Hospitality Management, Event and Leisure Management; specializations in: Entrepreneurship in Tourism and Hospitality, Tourism Management, Hospitality Management, International Tourism and Hospitality Management, Event and Leisure Management Course: Tourism Management Study programme type: university Study level: undergraduate Academic / professional title: sveučilišni/a prvostupnik/prvostupnica (baccalaureus/baccalaurea) ekonomije (sveučilišni/a prvostupnik/prvostupnica (baccalaureus/baccalaurea) ekonomije) |