Abstract | Koncept mediteranske prehrane koji se smatra „zlatnim“ standardom pravilne prehrane temelji se na obilju voća, povrća, ribe, vina i maslinovog ulja te ograničenoj konzumaciji crvenog mesa. Na prihvaćenost mediteranske prehrane utječu brojni dokazi o pozitivnom djelovanju na zdravlje.
Nutritivna specifičnost mediteranskog voća i povrća u okviru mediteranske prehrane je bogatstvo vitamina, minerala i antioksidansa. U radu su posebno objašnjene nutritivne specifičnosti rajčice,češnjaka, blitve, artičoke, celera, brokule, šparoge, rotkvice, kapara, višnje maraske, limuna, badema, manadarine, šipka. Ističe se povezanost kroničnih bolesti kao što su dijabetes, tumori i pretilost s mediteranskim načinom prehrane.
Kronične bolesti kao što su pretilost, dijabetes, tumori, srčano-krvožilne bolesti su dokazano usko povezani s prehranom i načinom življenja, te je preporučljivi model mediteranske prehrane. Velika količina višestruko nezasićenih masnih kiselina, mali unos šećera, niska energetska vrijednost hrane, ali visoko nutritivna vrijednost te iste hrane pozitivno utječe na zdravlje ljudi. |
Study programme | Title: Business Economics in Tourism and Hospitalit; moduls: Entrepreneurship in Tourism and Hospitality, Tourism Management, Hospitality Management, International Tourism and Hospitality Management, Event and Leisure Management; specializations in: Entrepreneurship in Tourism and Hospitality, Tourism Management, Hospitality Management,, International Tourism and Hospitality Managemen, Event and Leisure Management Course: Hospitality Management, Study programme type: university Study level: undergraduate Academic / professional title: sveučilišni/a prvostupnik/prvostupnica (baccalaureus/baccalaurea) ekonomije (sveučilišni/a prvostupnik/prvostupnica (baccalaureus/baccalaurea) ekonomije) |