Abstract | U završnom radu obuhvaćena su poglavlja: Enogastronomije u turističkoj ponudi, lokalna
gastronomija Istre, obilježja vinskog turizma, te je provedeno aplikativno istraživanje na temu:
„Istarska enogastronomija u funkciji regionalnog razvoja“. Enogastronomija obuhvaća
evoluciju kulinarskih tradicija i vina kroz stoljeća pri čemu su oba elementa oblikovala
društvene, ekonomske i kulturne aspekte. Lokalna gastronomija Istre, koja obuhvaća maslinova
ulja, tartufe, sireve i mnoga druga tradicionalna jela, igra ključnu ulogu u razvoj Istre kao
atraktivne turističke destinacije. Ovaj segment turizma doprinosi ne samo privlačenju
posjetitelja već i oblikovanju identiteta Istre na globalnoj razini. Konačni cilj završnog rada bio
je prikazati, pomoću anketnog upitnika, koja su obilježja i značaj vinskog i gastronomskog
turizma u funkciji regionalnog razvoja. Pomoću provedene ankete ustanovljeno je da istarska
enogastronomija nije samo dio turističke ponude već temeljna komponenta razvoja destinacije
koja doprinosi razvoju Istre pomoću brendiranja destinacije, diversifikacije turističke ponude,
povećanja potrošnje turista, očuvanja i promocije tradicije, održivog razvoja, razvoja ruralnog
turizma, stvaranja autentičnih iskustava, povezivanja sa širim turističkim trendovima.
Povezujući tradiciju, kvalitetu i inovacije Istra se pozicionira kao vodeća destinacija za sve one
koji žele doživjeti vrhunsku hranu, vino i autentično mediteransko iskustvo. |
Study programme | Title: Business Administration in Tourism and Hospitality Management; moduls: Entrepreneurship in Tourism and Hospitality, Tourism Management, Hospitality Management, International Tourism and Hospitality Management, Event and Leisure Management; specializations in: Entrepreneurship in Tourism and Hospitality, Tourism Management, Hospitality Management, International Tourism and Hospitality Management, Event and Leisure Management, Entrepreneurship in Tourism and Hospitality; Tourism Management; Hospitality Management; International Tourism and Hospitality Management; Event and Leisure Management Course: Hospitality Management Study programme type: university Study level: undergraduate Academic / professional title: sveučilišni/a prvostupnik/prvostupnica (baccalaureus/baccalaurea) ekonomije (sveučilišni/a prvostupnik/prvostupnica (baccalaureus/baccalaurea) ekonomije) |