Abstract | Palmino ulje jestivo je biljno ulje i ujedno je najčešće konzumirano ulje na svijetu. Svake godine
ga se proizvede preko 50 milijuna tona. Dobiva se od srednjeg mesnog sloja ploda uljne palme,
najčešće od afričke palme uljarice. U neprerađenom stanju ulje je tamnocrvene boje, s
neugodnim okusom i mirisom. Takvo ulje smatra se uljem vrhunske kvalitete, jer je manje
obrađeno i sadrži više hranjivih tvari. Tijekom prerade, okus i miris se uklanjaju, a ulje dobiva
svjetlo žutu boju. Upravo takvo bijelo ili rafinirano ulje najčešća je vrsta palminog ulja koje se
koristi u prehrambenoj industriji. Za razliku od drugih biljnih ulja, i crveno i bijelo palmino ulje
imaju visok sadržaj zasićenih masnih kiselina - približno 50%. Glavni proizvođači palminog
ulja su Indonezija i Malezija. Od 1990. godine do danas, njegova konzumacija na svjetskoj
razini se učetverostručila. Razlozi tome su njegova široka mogućnost primjene, niski troškovi
proizvodnje, te niska cijena u odnosu na ostala biljna ulja. Palmino stablo prema jedinici
površine potrebne za proizvodnju, daje više ulja od svih ostalih uljarica. Zbog svoje niske
cijene, ulje se najviše primjenjuje u proizvodnji hrane. Osim u prehrani, palmino ulje koristi se
u izradi deterdženata, svijeća, tinta, sapuna i u ostalim vrstama kozmetike. Globalno, svaki
čovjek troši prosječno 8 kilograma palminog ulja godišnje. Zbog visokog sadržaja zasićenih
masti, smatra se da njegova konzumacija negativno utječe na zdravlje. Budući da su danas ljudi
veoma izloženi prerađenoj hrani s dodanim palminim uljem, unose mnogo više zasićenih
masnoća nego što bi trebali. Korištenje masnoća s visokim udjelom zasićenih masti u prehrani
utječe negativno na krvožilni sustav i pridonosi razvoju zdravstvenih problema, pa se upravo
zbog toga sve više istražuje da li je primjena palminog ulja u čovjekovoj prehrani zdravstveno
prihvatljiva. Širenje proizvodnje palminog ulja doprinijelo je gospodarskom razvoju zemljama
domaćinima, dok s druge strane, širenje plantaža utječe na kršenje osnovnih ljudskih prava zbog
protjerivanja lokalnih zajednica iz svojih zemalja, i uništavanja šuma bogatih biljnim i
životinjskim svijetom. |
Study programme | Title: Business Administration in Tourism and Hospitality Management; moduls: Entrepreneurship in Tourism and Hospitality, Tourism Management, Hospitality Management, International Tourism and Hospitality Management, Event and Leisure Management; specializations in: Entrepreneurship in Tourism and Hospitality, Tourism Management, Hospitality Management, International Tourism and Hospitality Management, Event and Leisure Management Course: Tourism Management Study programme type: university Study level: undergraduate Academic / professional title: sveučilišni/a prvostupnik/prvostupnica (baccalaureus/baccalaurea) ekonomije (sveučilišni/a prvostupnik/prvostupnica (baccalaureus/baccalaurea) ekonomije) |