Abstract | Hotelijerstvo ima značajan utjecaj na svako gospodarstvo, pa tako i na gospodarstvo Republike Hrvatske. Drugim riječima, hotelijerstvo utječe na prikupljanje, plasiranje i upravljanje novčanim sredstvima. Na navedeno pozitivno utječe činjenica da hotelijerstvo ne stagnira. Standardizacija u hotelijerstvu je postupak racionalizacije poslovanja koji podrazumijeva primjenu jednake kvalitete na temelju propisanih normi, pri čemu je produkcija zadovoljstva kod konzumenata takvog procesa, posljedični kolateral. Drugim riječima, standardizacija u hotelijerstvu predstavlja propisivanje tehničkih, procesnih i relacijskih uvjeta i usluga što ih objekti određene kategorije moraju pružati. Najčešće se standardizacija u hotelijerstvu korelira kvalitetom, koju uobičajeno prate zvjezdice, no temeljna je odrednica zapravo norma i to najčešće ISO, kao jamstvo međunarodne izvrsnosti, u ovom slučaju ISO 22000. Općenito, operativni sustav kontrole kvalitete u prehrambenoj industriji mora ispuniti neke specifične zadatke. Jedan od zadataka je osigurati usklađenost sa sanitarnim standardima i zakonskim propisima, uključujući i standarde sigurnosti hrane, dobre proizvođačke prakse (GMP) i sustav analize opasnosti i kritične kontrolne točke (HACCP). Za to postoji potreba za postupcima za suzbijanje insekata, glodavaca, ptica i drugih štetočina, te postupke za čišćenje i dezinfekciju opreme, industrijskih postrojenja i skladišnih prostora. Ipak, potrebno je provesti i pratiti osobnu higijenu osoblja koje radi na procesnim linijama i pravilnim navikama na rukovanje hranom kako bi se osiguralo ispunjavanje standarda sigurnosti hrane. U suradnji s odjelima proizvodnje, istraživanja i razvoja, inženjeringom ili operacijama, odjel kontrole kvalitete analizira proizvodne procese na "Analizu opasnosti i kritične kontrolne točke". Cjelovitost i sigurnost prehrambenih proizvoda trebala bi biti osigurana kroz identifikaciju i procjenu svih operativnih postupaka u jedinici kako bi se spriječila potencijalna kontaminacija i kvarenje koje bi moglo izložiti potrošače zdravstvenim rizicima. Na primjeru poslovanja hotela Terme Jezerčica prikazati će se primjena standarda ISO 22000 te kako primjena tog standarda pridonosi unapređenju sigurnosti i kvalitete gastronomske ponude hotela. |