Naslov Organizacijski aspekti turizma zasnovanoga na potrebama lokalne zajednice
Naslov (engleski) Organisational Aspects of Community Based Tourism
Autor Jelena Đurkin
Mentor Vinka Cetinski (mentor)
Član povjerenstva Dora Smolčić Jurdana (predsjednik povjerenstva)
Član povjerenstva Marko Perić (član povjerenstva)
Član povjerenstva Ines Milohnić (član povjerenstva)
Član povjerenstva Irena Ateljević (član povjerenstva)
Ustanova koja je dodijelila akademski / stručni stupanj Sveučilište u Rijeci Fakultet za menadžment u turizmu i ugostiteljstvu Opatija
Datum i država obrane 2015-07-16, Hrvatska
Znanstveno / umjetničko područje, polje i grana DRUŠTVENE ZNANOSTI Ekonomija
Univerzalna decimalna klasifikacija (UDC ) 338.48 - Turizam
Sažetak Za dugoročno održiv razvoj današnjega društva važno je razvijati oblike turizma čiji se uspjeh ne mjeri samo visinom ulaganja ili brojem dolazaka i noćenja turista nego i specifičnim izravnim i neizravnim koristima koje donosi području odnosno članovima pripadajuće lokalne zajednice. Umrežavanje i suradnja različitih dionika unutar lokalne zajednice u svrhu ostvarivanja takve vrste turizma zahtijeva specifičan menadžment i organizacijske strukture sposobne za usporedno ostvarivanje društvenih i ekonomskih ciljeva. Osnovni je cilj ovog rada utvrditi organizacijske elemente relevantne za uspostavu efikasne organizacijske strukture namijenjene poduzetništvu u službi zajednice s naglaskom na uspostavu turizma zasnovanog na potrebama lokalne zajednice. Za potrebe ostvarenja tog cilja proučeni su i predstavljeni koncepti suvremene organizacijske arhitekture, socijalnog poduzetništva, poduzetništva u službi zajednice i turizma zasnovanog na potrebama lokalne zajednice. Posebno su istaknuti primjeri dobre prakse organizacija koje su uspješno spojile ostvarivanje društvenih i ekonomskih ciljeva. Empirijsko istraživanje namijenjeno ispitivanju percepcije potencijalnih načina organiziranja i suradnje u planiranju i implementaciji turizma provedeno je u tri lokalne samouprave unutar Primorsko-goranske županije. Rezultati istraživanja potvrdili su temeljnu postavljenu hipotezu kako je na osnovi istraživanja percepcije i stavova lokalnog stanovništva i lokalnih ponuditelja turističkih usluga moguće utvrditi glavne elemente koji utječu na izbor i uspostavu optimalne organizacijske strukture namijenjene ostvarivanju ekonomskih i društvenih koristi za cjelokupnu zajednicu kroz turizam zasnovan na potrebama lokalne zajednice. Elementi koji pridonose izraženoj aktivnoj potpori i sudjelovanju članova lokalne zajednice u djelovanju potencijalne nove organizacije su: demokratski pristup, uključivanje različitih kategorija dionika, jasna pravila funkcioniranja organizacije (prava i obaveze članova) te naglasak na konkretnu djelatnost, a ne samo planiranje turizma. Temeljem rezultata istraživanja predložen je model organizacijske strukture zadružnog oblika, koja bi okupljala različite dionike te stvarala nove turističke proizvode i usluge za potrebe tržišta imajući u vidu interese svih članova, a ujedno bi ostvarivala i društvene koristi za cjelokupnu lokalnu zajednicu.
Sažetak (engleski) In order to establish a long-term sustainable development in today's society, it is important to develop forms of tourism whose success isn't measured solely by the investment or by the number of arrivals and overnight stays, but by specific direct and indirect benefits to the area and members of the respective communities. Networking and joint cooperation between various stakeholders within the local community in favor of such kind of tourism requires specific management and organizational structures capable of exercising both social and economic goals. The main objective of this study is to determine the organizational elements relevant to the establishment of effective organizational structures for community entrepreneurship with focus on the establishment of community-based tourism. For the purpose of achieving such an objective, concepts of modern organizational architecture, social entrepreneurship, community entrepreneurship and community-based tourism, are analyzed and presented. Special emphasis is put on examples of good practices of organizations that have successfully merged the achievement of social and economic goals. Empirical research in the study of the perception of potential ways of organizing and cooperation in the planning and implementation of tourism was carried out in three local governments within the Primorje-Gorski Kotar County. Research results confirmed the basic hypothesis of the possibility to identify the main elements that influence the choice and establishment of optimal organizational structures for the realization of economic and social benefits to the entire community through community-based tourism, based on the study of perception and attitudes of local people and local tourist services.
Elements that contribute to an active support and participation of community members in the operation of a potentially new organization are: a democratic approach, inclusion of different categories of stakeholders, clear rules of functioning of the organization (rights and obligations of members), and the emphasis on concrete activities and not only the planning of tourism. Based on research results, the model of a cooperative form of organization is presented. It would gather different stakeholders and create new tourism products and services for the market, taking into account the interests of all members, as well as social benefits for the entire local community.
Ključne riječi
organizacijska struktura
poduzetništvo u službi zajednice
turizam zasnovan na potrebama lokalne zajednice
Primorsko-goranska županija
Hrvatska
Ključne riječi (engleski)
organizational structure
community entrepreneurship
community based-tourism
Primorje-Gorski Kotar County
Croatia
Jezik hrvatski
URN:NBN urn:nbn:hr:191:548057
Studijski program Naziv: Poslovna ekonomija u turizmu i ugostiteljstvu Vrsta studija: sveučilišni Stupanj studija: poslijediplomski doktorski Akademski / stručni naziv: doktor/doktorica znanosti, područje društvenih znanosti, polje ekonomija (dr. sc.)
Vrsta resursa Tekst
Način izrade datoteke Izvorno digitalna
Prava pristupa Otvoreni pristup Datum isteka embarga: 2020-03-23
Uvjeti korištenja
Datum i vrijeme pohrane 2018-03-23 17:23:26