Naslov (hrvatski) | Principi i praksa turizma i hotelijerstva |
Autor | Vlado Galičić |
Autor | Marina Laškarin |
Urednik | Vlado Galičić |
Ostale odgovornosti | Ksenija Vodeb (Recenzent) |
Ostale odgovornosti | Zdenko Cerović (Recenzent) |
Ostale odgovornosti | Željka Štefan (Drugo) |
Ostale odgovornosti | Saša Stanić (Drugo) |
Autorova ustanova | Sveučilište u Rijeci Fakultet za menadžment u turizmu i ugostiteljstvu |
Znanstveno / umjetničko područje, polje i grana | DRUŠTVENE ZNANOSTI Ekonomija |
Sažetak (hrvatski) | Pojam principa može imati razne oblike, kao osnovno načelo zbilje, temeljni kriterij spoznaje ili djelovanja i kao zacrtani način postupanja. Djelovanje jednog ili više principa u nekoj pojavi, naziva se monizmom, odnosno pluralizmom. Upravo se za turizam opravdano kaže da to nije monouslužna djelatnost, jer u njoj sudjeluje više drugih povezanih djelatnosti (trgovina, promet, ugostiteljstvo, turističko posredništvo i dr.). Isto se može reći i za hotelijerstvo, jer se za vrijeme boravka u hotelu (ili nekom drugom ugostiteljskom objektu za smještaj) gostima ne pruža samo jedna usluga, već veći broj međusobno komplementarnih usluga (smještaj, prehrana, piće, sport, animacija, rekreacija i dr.). S druge strane, praksa je stvarna, neposredno korisna djelatnost. To je primjena, provedba u djelo, postupak obavljanje nekog stručnog rada
određenog trajanja za vrijeme ili poslije završenog školovanja ali i aktivan čovjekov odnos prema zbilji.
Etimološko tumačenje riječi princip, kao nečega početnog, nametnulo je potrebu da se iz cjelokupnog znanstveno-stručnog okvira turizma i hotelijerstva, odaberu i obrade one osnovne ideje i čvrsta stajališta, od kojega
niti jedan autor, koji je do sada obrađivao turizam i hotelijerstvo, nije odstupao. Naprosto, postoje određene zakonitosti i utvrđene činjenice u znanstvenostručnom istraživanju, koje objašnjavaju postanak i način djelovanja turizma i
hotelijerstva, pa su se i autori ove knjige pridržavali tih postulata. Budući da svaka djelatnost ima niz načela, koja su dijelom kodificirana, a dijelom postoje kao rezultat općih standarda, autori su u ovoj knjizi pokušali na jednostavan, i studentima prihvatljiv način predočiti one principe i praktična postignuća, koja su manjim dijelom vezana uz prošlost, a većim dijelom za sadašnjost i budućnost turizma i hotelijerstva. Inoviranim nastavnim planom i programom, koji je u primjeni od akademske godine 2012./2013., predviđeno je da su redoviti i izvanredni studenti preddiplomskog sveučilišnog studija Fakulteta za menadžment u turizmu i ugostiteljstvu Opatija, u završnom, osmom semestru, dužni odraditi
350 sati stručne prakse. Koncepcijski, u završnom semestru obrazovanja, a prije stjecanja zvanja akademskog zvanja „sveučilišni prvostupnik/prvostupnica (baccalaureus/ baccalaurea) ekonomije (univ. bacc.oec.), studentima studijskog programa „Poslovna ekonomija u turizmu i ugostiteljstvu“ (studijski smjerovi „Menadžment u turizmu“ i „Menadžment u hotelijerstvu“) nastavnim je planom i programom, osim stručne prakse, predviđen i obvezni kolegij „Principi i praksa turizma i hotelijerstva“, koji po svom programskom sadržaju treba biti usmjeren na najvažnija osnovna pravila, s jedne, i praktičnih postignuća, s druge strane, u turizmu i hotelijerstvu. Osim principa, kao kriterija prosuđivanja ili vrednovanja, pred autorima ove knjige (i nositeljima navedenih kolegija), postavio se i zadatak propitivanja
praktične strane turizma i hotelijerstva, tako da je sadržaj knjige obuhvatio deset logički povezanih cjelina u kojima se na znanstveno-stručan način sistematiziraju relevantne spoznaje vezane uz turističku potražnju i ponudu, funkcije turizma, turističku politiku i pravnu regulativu, strukturu kapaciteta i kadrova, upravljanje razvojem te suvremenim načinom poslovanja u kontekstu aktualnih i budućih trendova na području turizma i hotelijerstva. Udžbenik pod naslovom „Principi i praksa turizma i hotelijerstva“, koji je prvenstveno namijenjen studentima Fakulteta za menadžment u turizmu i ugostiteljstvu, na jednostavan i razumljiv način detektira temeljne principe turizma i hotelijerstva, te pruža okvir koji učinkovito integrira teoriju i praksu tih djelatnosti. Osim toga, udžbenik sadrži brojne primjere iz aktualne prakse
turizma i hotelijerstva iskazane kroz korištenje velikog broja bibliografskih izvora i primjene znatnog broja različitih vrsta prikaza (slika, tablica, grafikona). Na taj se način pokušalo studentima završne godine Sveučilišnog preddiplomskog studija, u okviru istoimenog kolegija pomoći da, neposredno prije ulaska u dinamičan svijet hotelijersko-turističke prakse, steknu aktualne spoznaje s nagovještajem budućih kretanja u okviru tih djelatnosti. |
Ključne riječi (hrvatski) | |
Jezik | hrvatski |
Vrsta publikacije | Autorska knjiga-Stručna knjiga-Ostali udžbenici/priručnici |
Status objave | Objavljen |
Vrsta recenzije | Recenziran - domaća recenzija |
Verzija publikacije | Objavljena verzija rada (izdavačev PDF) |
Broj stranica | 360 |
ISBN | 978-953-7842-30-7 |
URN:NBN | urn:nbn:hr:191:689775 |
Datum objave elektroničkog izdanja | 2016-04 |
URL dokumenta | https://www.fthm.uniri.hr/images/knjiznica/e-izdanja/Principi_i_praksa_turizma_i_hotelijerstva.pdf |
Vrsta resursa | Tekst |
Izdavač | Fakultet za menadžment u turizmu i ugostiteljstvu |
Mjesto izdavanja | Opatija |
Prava pristupa | Otvoreni pristup |
Uvjeti korištenja | |
Datum i vrijeme pohrane | 2019-07-03 14:38:02 |