Sažetak | Kvarner karakterizira jedinstven i neponovljiv spoj sredozemnog i alpskog kao nigdje drugdje na hrvatskom tlu, šarolika etnološko-antropološka različitost, otoci, primorje i gorje, neobičan kulturološki spoj, nepristupačni kamenjar, škrta zemlja s rijetkom vegetacijom, gdje rastu samo opore i gorke trave. Život otočana se oduvijek temeljio na poljodjelstvu, teškoj obradi malih kraških obradivih površina. Uzgajaju se karakteristične sredozemne kulture: masline, vinova loza, povrće, voće, u Gorskom kotaru krumpir i kupus. Kao dodatni izvor prehrane sakupljaju se samoniklo bilje i plodovi. Stočarstvo je manjeg opsega, a naselja uz more orijentirana su ponajprije na ribarstvo i pomorstvo. Bogata kvarnerska kuhinja se sastoji od raznih autentičnih jela morskog i kontinentalnog dijela. U primorju i na otocima spravljaju se mediteranske delicije kao poznati kvarnerski škampi, janjetina hranjena na poljima kadulja, šurlice i dr., a u goranskoj kuhinji jela od mesa i divljači, žablji specijaliteti, gljive, puževi, slatkovodna riba... Od vina je neizostavna Vrbnička žlahtina. Kvarner je poznat po kestenima „marunima“ u čast kojih se svakoga listopada u Lovranu održavaju Dani Maruna.
U ovom će radu biti riječi o gastronomiji Kvarnera. Rad je podjeljen u više dijelova. U prvom ćemo se dijelu osvrnuti na upoznavanje sa Kvarnerom, njegovom položaju, posjetama turista i smještaju, ali i gastronomskim specifičnostima. U ostalim će dijelovima će biti više riječi o gastro-enološkim ponudama ove regije, o autohtonim sortama groždja koja daju nadaleko prepoznatljiva vina, i strategiji razvoja turizma. U izradi rada je korištena razna literatura, poput podataka i tekstova od Turističke zajednice grada Rijeke, zvaničnih statističkih podataka, e-portala Kvarnera i drugih. |