Naslov (hrvatski) | Menadžment malog i srednjeg ugostiteljskog poduzeća |
Autor | Vinka Cetinski |
Autor | Ines Milohnić |
Autor | Marko Perić |
Autorova ustanova | Sveučilište u Rijeci Fakultet za menadžment u turizmu i ugostiteljstvu |
Znanstveno / umjetničko područje, polje i grana | DRUŠTVENE ZNANOSTI Ekonomija |
Sažetak (hrvatski) | U prvom dijelu udžbenika, Određenje i značaj poduzetništva u ugostiteljstvu, analiziran je i definiran prvi dio teorijsko-metodološke osnove knjige – pojmovi ugostiteljstva, poduzetništva, malog i srednjeg poduzeća. Nadalje, analiziraju se pravni, porezni i financijski aspekti poslovanja malog i srednjeg ugostiteljskog poduzeća u Republici Hrvatskoj (osnivanje, organizacijska struktura, financiranje), a posebno su istaknute razlike između društva s ograničenom odgovornošću (d.o.o.) i obrta kao najznačajnijih predstavnika malog gospodarstva koje predstavlja najdinamičniji dio gospodarstva Republike Hrvatske. U drugom dijelu, Posebnosti menadžmenta malog i srednjeg ugostiteljskog poduzeća, analiziran je i definiran drugi dio teorijsko-metodološke osnove knjige – pojam menadžmenta s naglaskom na njegove specifičnosti u malim i srednjim ugostiteljskim poduzećima. Ukratko se pojašnjavaju osnovne menadžerske funkcije planiranja, organiziranja, kadroviranja, vođenja i kontroliranja. U trećem dijelu, Strateško upravljanje i njegova primjena, definiran je proces strateškog upravljanja te u tom smislu, pojašnjeni osnovni koraci u procesu strateškog upravljanja: istraživanje i analiziranje okruženja, formuliranje strategije, primjena strategije i procjena i kontrola. Obrazloženi su i karakteristični stupnjevi rasta i razvoja malog poduzeća od poduzetničkog stupnja do funkcionalno usmjerenog i profesionalno upravljanog sustava. U četvrtom dijelu, Specifičnosti planiranja i budžetiranja u malim i srednjim ugostiteljskim poduzećima, naglasak je na procesu planiranja na razini poduzeća. Za slučajeve kada se operativno upravljanje ugovara s menadžmentskom kompanijom istaknuta su dva primarna područja kojima se bavi menadžment imovinom – strateško planiranje i nadzor nad menadžmentskom kompanijom. U kontekstu planiranja napravljena je razlika između strateškog planiranja za portfelje i strateškog planiranja za pojedinačne imovine pri čemu je posebno istaknut značaj i okvirni sadržaj plana upravljanja imovinom. Ukratko je objašnjen i pojam franšizinga što je posebno značajno u specifičnim uvjetima kakvi su ugostiteljski (smještajni objekti te hrana i piće). Peti dio, Plan upravljanja imovinom, prikazuje plan upravljanja imovinom (PUI) i to na način kako nalaže međunarodna praksa (''asset management''). Polazeći od teze da je osnovni cilj vlasnika pojedinih društava i poslovnih sustava, i to ne samo u turizmu, maksimizirati vrijednost imovine, istaknut je Plan upravljanja imovinom kao bitan dokument koji ima temeljnu svrhu ocijeniti tržišnu perspektivnost i poslovni potencijal objekata u sastavu društava. Pri tom se naglašava i važnost sagledavanja alternativnih opcija mogućeg pozicioniranja u kontekstu koncepta najbolje uporabe. U šestom dijelu, Računalni program za strateško upravljanje portfeljem u turizmu i ugostiteljstvu, pojašnjen je jedan od pomoćnih alata u procesu donošenja upravljačkih (investicijskih) odluka - Računalni program za strateško upravljanje portfeljem u turizmu i ugostiteljstvu. Predmetni računalni program napravljen je u obliku međusobno povezanih excel tablica koje vode korisnika od nastanka poslovne ideje (projekta) i njene razrade kroz budžet do donošenja investicijske odluke o prihvatljivosti ili neprihvatljivosti iste. U posljednjem dijelu, Slučaj, uz pomoć Računalnog programa za strateško upravljanje portfeljem u ugostiteljstvu i turizmu prikazan je cjelokupan proces planiranja, analize i ocjene konkretnog projektnog zadatka. Napravljena je simulacija konkretnog scenarija razvoja, a detaljnija razrada slučaja nalazi se u posebnom prilogu u obliku CD-ROM-a na kraju knjige. Također, na CD-ROM-u dostupna je i već spomenuta računalna aplikacija (prazna verzija za korištenja) – Računalni program za strateško upravljanje portfeljem u ugostiteljstvu i turizmu. |
Ključne riječi (hrvatski) | |
Jezik | hrvatski |
Vrsta publikacije | Autorska knjiga-Znanstvena knjiga-Udžbenik za visokoškolsko obrazovanje |
Status objave | Objavljen |
Vrsta recenzije | Recenziran - domaća recenzija |
Verzija publikacije | Objavljena verzija rada (izdavačev PDF) |
Izdanje | 2. izmjenjeno i dopunjeno izd. |
Broj stranica | VIII, 234 str |
ISBN | 978-953-6198-72-6 |
URN:NBN | urn:nbn:hr:191:700979 |
Datum objave tiskanog izdanja | 2009 |
Vrsta resursa | Tekst |
Izdavač | Fakultet za menadžment u turizmu i ugostiteljstvu |
Mjesto izdavanja | Opatija |
Prava pristupa | Otvoreni pristup |
Uvjeti korištenja | |
Datum i vrijeme pohrane | 2021-05-24 07:42:00 |