Sažetak | Začini i mirodije su mineralne ili biljne tvari koje se koriste za začinjavanje ili aromatiziranje hrane, u cijelom, mljevenom ili tekućem obliku. Dio su tradicijskih kuhinja već tisućljećima, između ostalog zbog iznimnih ljekovitih svojstava, karakteriziraju ih karminativna svojstva koja potiču probavu. Sadržavaju eterična ulja koja jelima daju okus, ali osim u prehrambenoj industriji, koriste se za proizvodnju pripravaka za njegu zubi, parfeme, protiv insekata... Začine dijelimo prema sastavu na začine mineralnog (sol) i biljnog podrijetla (ostali), a prema mjestu otkuda dolaze na domaće i strane. Sol, šećer, ocat, sjemenke gorušice, začinsko povrće i domaći tvornički začine ubrajaju se u domaće začine, u strane začine ubrajaju se kapar i neki tvornički začini kao što su ketchup, tabasco... Mirodije se mogu podijeliti prema mjestu s kojeg dolaze i ujedno prema jačini na: do-maće odnosno blaže mirodije te na mirodije koje dolaze iz tropskih i suptropskih krajeva odnosno oštre mirodije. Domaće mirodije su one koje rastu i uspijevaju na našem području te na europskom tlu kao što su ružmarin, lovorov list, anis, majčina dušica... Dok su mirodije iz tropskih i suptropskih krajeva, one iz Indije, Indonezije, Kine, Polinezije, Afrike te iz Srednje Amerike, kao što su cimet, klinčić, muškatni oraščić, klinčić itd. |
Studijski program | Naziv: Poslovna ekonomija u turizmu i ugostiteljstvu; smjerovi: Poduzetništvo u turizmu i ugostiteljstvu, Menadžment u turizmu, Menadžment u hotelijerstvu, Međunarodni menadžment u turizmu i ugostiteljstvu, Menadžment događaja i slobodnog vremena, Poduzetništvo u turizmu i ugostiteljstvu; Menadžment u turizmu; Menadžment u hotelijerstvu; Međunarodni menadžment u turizmu i ugostiteljstvu Smjer: Menadžment u hotelijerstvu Vrsta studija: sveučilišni Stupanj studija: preddiplomski Akademski / stručni naziv: sveučilišni/a prvostupnik/prvostupnica (baccalaureus/baccalaurea) ekonomije (univ. bacc. oec.) |