Sažetak | Hotelijerstvo je jedna od najbitnijih turističkih djelatnosti, te se u nju kao u takvu mora konstantno ulagati na način da se obraća pozornost na zahtjeve turističke potražnje. Hotelski objekti mogu se podijeliti s obzirom na njihov izgled i karakteristike, a mogu biti hoteli, hoteli baština, aparthotel, turistička naselja, turistički apartmani i pansioni. Hoteli se u svojoj strukturi u osnovi dijele na 3 odjeljenja, tj. trakta. Svrha svih traktova je zadovoljenje potreba gostiju, a dijele se na smještajni, tehnički i restauraterski trakt. Jedna od osnovnih usluga u hotelima je i usluga pripreme i pružanja hrane, pića i napitaka u odjelu hrane i pića.
ICT tj. informacijska i komunikacijska tehnologija je vrsta tehnologije koja se u današnje vrijeme primjenjuje u većini djelatnosti, te se jako brzo razvija. Informacijski tj. računalni sustavi sastoje se od dva dijela ključna za njihovo funkcioniranje, a to su računalne komponente (hardware) i programski dio (software). Da bi informacijski sustavi mogli pravilno funkcionirati, te pružati najveći broj svojih mogućnosti korisnicima, moraju biti povezani na komunikacijske i računalne mreže, radi bržeg prenošenja informacija i podataka.
Da bi se informacijska tehnologija pravilno upotrebljavala u hotelskim objektima, od velikog je značaja da menadžeri i osoblje hotela budu dobro educirani za rad uz uporabu, te upoznati s načinima korištenja iste, te svim njenim mogućnostima. Integracijom informacijskog sustava u sustav poslovanja hotela postižu se značajni učinci prilikom poboljšanja efikasnosti i profitabilnosti rada. Kao i u cjelokupnom hotelskom sustavu, u odjelu hrane i pića, također se može postići efikasniji rad, čime se povećava brzina rada odjela, pa se također i povećava ukupno zadovoljstvo gostiju hotela. Sama implementacija informacijskog sustava je zahtjevan posao iz razloga što se odvija u više koraka, te se prilikom tih radnji ne smije pogriješiti, jer to može značiti da će implementacija samog sustava biti uzaludna, te da se neće postići željeni efekti. |