Sažetak | Koncept mediteranske prehrane koji se smatra „zlatnim“ standardom pravilne prehrane temelji se na obilju voća, povrća, ribe, vina i maslinovog ulja te ograničenoj konzumaciji crvenog mesa. Na prihvaćenost mediteranske prehrane utječu brojni dokazi o pozitivnom djelovanju na zdravlje.
Nutritivna specifičnost mediteranskog voća i povrća u okviru mediteranske prehrane je bogatstvo vitamina, minerala i antioksidansa. U radu su posebno objašnjene nutritivne specifičnosti rajčice,češnjaka, blitve, artičoke, celera, brokule, šparoge, rotkvice, kapara, višnje maraske, limuna, badema, manadarine, šipka. Ističe se povezanost kroničnih bolesti kao što su dijabetes, tumori i pretilost s mediteranskim načinom prehrane.
Kronične bolesti kao što su pretilost, dijabetes, tumori, srčano-krvožilne bolesti su dokazano usko povezani s prehranom i načinom življenja, te je preporučljivi model mediteranske prehrane. Velika količina višestruko nezasićenih masnih kiselina, mali unos šećera, niska energetska vrijednost hrane, ali visoko nutritivna vrijednost te iste hrane pozitivno utječe na zdravlje ljudi. |