Title (croatian) | Hrana i prehrana |
Author | Greta Krešić |
Author's institution | University of Rijeka Faculty of Tourism and Hospitality Management |
Scientific / art field, discipline and subdiscipline | BIOTECHNICAL SCIENCES Nutrition Nutritional Science |
Abstract (croatian) | Udžbenik Hrana i prehrana namijenjen je studentima Fakulteta za menadžment u turizmu
i ugostiteljstvu za praćenje nastave na istoimenom predmetu. Udžbenik se sastoji od
14 poglavlja, u potpunosti pokriva sadržaj predmeta Hrana i prehrana te prati redoslijed
tematskih jedinica određenih programom predmeta.
U prvom dijelu udžbenika opisuju se hrana i značajke njezine kvalitete, rukovanje hranom te
hranjive tvari od kojih je građena. Ta su znanja nužna za razumijevanje specifičnosti svake
pojedine skupine hrane koja je obrađena u nastavku udžbenika.
Skupine hrane koje se nadalje obrađuju su: žitarice, voće i povrće, alkaloidna uživala (kava, čaj
i kakao), vino, pivo, jaka alkoholna pića, meso, riba, mlijeko i jaja. Svako od navedenih poglavlja
strukturirano je na sličan način: nakon što se određena skupina hrane definira, predstavljaju se
relevantni podaci o njezinoj proizvodnji, preradi i konzumaciji, opisuju se njezin sastav, načini
prerade, njezini proizvodi koji se mogu naći na tržištu i zdravstveni učinci njezine konzumacije.
Takvim se pristupom studentima pružaju cjelovite informacije na temelju kojih mogu vrednovati
značajke kvalitete svake pojedine skupine hrane i proizvoda, a u kontekstu njihove primjene u
turizmu i ugostiteljstvu.
Posljednje poglavlje odnosi se na značajke uravnotežene prehrane, a cilj mu je studentima
„odškrinuti vrata“ prema drugim područjima nutricionizma s kojima će se detaljnije upoznati na
ostalim predmetima koji se izvode u okviru Katedre za hranu i prehranu. |
Keywords (croatian) | |
Language | croatian |
Publication type | Authored book-Scientific book-Textbook for higher education |
Publication status | Published |
Peer review | Peer review - domestic |
Publication version | Published version |
Edition | 1 |
Series title | Udžbenici Sveučilišta u Rijeci |
Pages | 283 |
ISBN | 978-953-7842-58-1 (e-izdanje) |
URN:NBN | urn:nbn:hr:191:430817 |
Online first | 2023-10-06 |
Type of resource | Text |
Publisher | Sveučilište u Rijeci, Fakultet za menadžment u turizmu i ugostiteljstvu |
Access conditions | Open access |
Terms of use | |
Created on | 2023-10-06 08:23:58 |