Naslov (hrvatski) | Hrana i prehrana |
Autor | Greta Krešić |
Autorova ustanova | Sveučilište u Rijeci Fakultet za menadžment u turizmu i ugostiteljstvu |
Znanstveno / umjetničko područje, polje i grana | BIOTEHNIČKE ZNANOSTI Nutricionizam Znanost o prehrani |
Sažetak (hrvatski) | Udžbenik Hrana i prehrana namijenjen je studentima Fakulteta za menadžment u turizmu
i ugostiteljstvu za praćenje nastave na istoimenom predmetu. Udžbenik se sastoji od
14 poglavlja, u potpunosti pokriva sadržaj predmeta Hrana i prehrana te prati redoslijed
tematskih jedinica određenih programom predmeta.
U prvom dijelu udžbenika opisuju se hrana i značajke njezine kvalitete, rukovanje hranom te
hranjive tvari od kojih je građena. Ta su znanja nužna za razumijevanje specifičnosti svake
pojedine skupine hrane koja je obrađena u nastavku udžbenika.
Skupine hrane koje se nadalje obrađuju su: žitarice, voće i povrće, alkaloidna uživala (kava, čaj
i kakao), vino, pivo, jaka alkoholna pića, meso, riba, mlijeko i jaja. Svako od navedenih poglavlja
strukturirano je na sličan način: nakon što se određena skupina hrane definira, predstavljaju se
relevantni podaci o njezinoj proizvodnji, preradi i konzumaciji, opisuju se njezin sastav, načini
prerade, njezini proizvodi koji se mogu naći na tržištu i zdravstveni učinci njezine konzumacije.
Takvim se pristupom studentima pružaju cjelovite informacije na temelju kojih mogu vrednovati
značajke kvalitete svake pojedine skupine hrane i proizvoda, a u kontekstu njihove primjene u
turizmu i ugostiteljstvu.
Posljednje poglavlje odnosi se na značajke uravnotežene prehrane, a cilj mu je studentima
„odškrinuti vrata“ prema drugim područjima nutricionizma s kojima će se detaljnije upoznati na
ostalim predmetima koji se izvode u okviru Katedre za hranu i prehranu. |
Ključne riječi (hrvatski) | |
Jezik | hrvatski |
Vrsta publikacije | Autorska knjiga-Znanstvena knjiga-Udžbenik za visokoškolsko obrazovanje |
Status objave | Objavljen |
Vrsta recenzije | Recenziran - domaća recenzija |
Verzija publikacije | Objavljena verzija rada (izdavačev PDF) |
Izdanje | 1 |
Naslov serije | Udžbenici Sveučilišta u Rijeci |
Broj stranica | 283 |
ISBN | 978-953-7842-58-1 (e-izdanje) |
URN:NBN | urn:nbn:hr:191:430817 |
Datum objave elektroničkog izdanja | 2023-10-06 |
Vrsta resursa | Tekst |
Izdavač | Sveučilište u Rijeci, Fakultet za menadžment u turizmu i ugostiteljstvu |
Prava pristupa | Otvoreni pristup |
Uvjeti korištenja | |
Datum i vrijeme pohrane | 2023-10-06 08:23:58 |