Sažetak | Samobor i njegova okolica smještena je u Zagrebačkoj županiji. Lokacija, bogata povijest, kulturno nasljeđe, tradicionalna jela i pića povezuju se u enogastronomsku destinaciju. Gastronomija ima važan udio u odabiru destinacije koju će turisti posjetiti, zato je u ovom radu istaknuta važnost u poznavanju tradicionalnih jela i pića, te njihova ponuda i značaj za turizam Samoborskog kraja. Samobor kao destinacija spaja razne manifestacije sa kulturom i enogastronomskom ponudom. Svoje asocijacije koje turisti povezuju sa Samoborom poput fašnika, kremšnita, samoborske salame, bermeta i mnogih drugih povezuju s kulturom, okolinom i običajima ovog grada. Svoj potencijal Samobor vidi i u ruralnom i u ekoturizmu. U segmentu ugostiteljskih usluga u seljačkim domaćinstvima; koja su organizirana da pružaju usluge smještaja, pripreme i usluživanje jela i pića iz vlastite proizvodnje, omogućava se bijeg turista iz civilizacijske urbane sredine. Turisti traže ovu vrstu turizma jer se odvija na otvorenom i nudi mogućnost povezanosti sa životom seljaka. Na ovom području ističe se vinski turizam, koji je u uskoj vezi sa gastronomijom, jer je vino prijatelj hrane. Otvorenje Samoborske vinske ceste uvelike pomaže samoborskim vinogradarima da se proširi ponuda njihovih vina na ovom području i šire. Degustacija vina, domaćih rakija i Samoborskog bermeta i degustacije samoborske pive upotpunjuje ponudu ovog grada. U Samoboru i njegovoj okolici ističe se zaštita svijeta prirode, te se zato turizam razvija postepeno kako se ne bi mijenjao izvorni karakter i izgled ovog područja. Brandiranje proizvoda poput Samoborske salame i Rudarske greblice, tek je počelo. Brandiranje destinacije Samobor i njegove raznolika enogastronomske ponude vrlo je važno, jer su učinci brandiranja vidljivi u boljoj posjećenosti destinacije, većoj potražnji za proizvodima i uslugama, povećanju turističkih rezultata i zadovoljstvu samog stanovništva |